בתי הספר - חינוך לכל ילד יהודי

חמישה בתי ספר היו בעיירה רוזי'שץ'. ארבעה יהודיים ואחד פולני. בכל בתי הספר למדו ילדים ונערים בני 7-14. משסיימו שבע שנות לימוד, היה עליהם לצאת להמשך לימודיהם בערים הגדולות. רוב הנערים לא המשיכו את לימודיהם, וחלקם הגדול רכש באותה תקופה מקצוע.

  • בית הספר "תרבות" הוקם בשנת 1929 על ידי הציונים העשירים של העיירה. בית הספר היה שייך לרשת עצמאית שהייתה מפוזרת כמעט בכל עיירות וערי פולין, ונתמכה כלכלית מתרומות ומשכר לימוד של יהודים ציוניים ושל הורי התלמידים. התשלום על הלימודים ב"תרבות" היה פרוגרסיבי: כל משפחה על-פי יכולתה.
    ב"תרבות" הקפידו ללמד את כל המקצועות בעברית, כולל חשבון, טבע, גיאוגרפיה, כימיה ופיזיקה. בבית הספר הקפידו להנחיל לילדים ידע ומידע על השורשים והתרבות העברית. לימדו בו תנ"ך, פרקי אבות וספרות עברית, אך גם היסטוריה ושפה פולניות, שנלמדו כמקצועות חובה, בשפה הפולנית.
    תלמידי בית הספר "תרבות" הקפידו לדבר רק עברית. הם עסקו בפעילות התרמה ל"קרן הקיימת לישראל", השתתפו בפעילויות של תנועת הנוער "החלוץ הצעיר", שם גם הכירו מדריכים שבאו מקיבוצי הכשרה, ולמדו שירים וריקודים ישראלים.
    בין מחנכי בית ספר "תרבות" ברוז'ישץ' נמנים אביגדור בורשטיין (אביה של הסופרת והמשוררת חמוטל בר-יוסף) וישראל זיניוק. שניהם זכו להגיע לארץ ישראל.
  • בית ספר נוסף בעיירה היה ה"פאלקשולה". היה זה בית ספר יידי, של תנועת הבונד, שנציגיה בעיירה היו חברי ארגון בעלי המלאכה. בפאלקשולה למדו יידיש, עברית ופולנית.
  • בעיירה הייתה גם ישיבה, שבה למדו רק תורה. הילדים התחילו את הלימודים בגיל 8 וסיימו בגיל 13, גיל הנחת תפילין. נערים שרצו להמשיך את לימודי הדת, פנו לישיבות גבוהות יותר – כולן מחוץ לרוז'ישץ'.
  • בית הספר הפולני של רוז'ישץ', "שקולה פובשחנה", היה שייך לממשלה הפולנית. בבית הספר הפולני למדו בשבת ואסור היה לחבוש כובע, כך שרק ילדים יהודים מעטים הגיעו ללמוד בו.
  • בית ספר נוסף שקם ברוז'ישץ' היה בית הספר "בנות יעקב", שהיה בית ספר דתי לבנות. את "בנות יעקב" ניהלה איטה קצובסקי.
הדפס
ניהול תכנים: